Acuan plastik

Acuan plastik

Pencetakan suntikan adalah proses di mana bahan plastik cair dipanaskan dan kemudian menjadi keadaan lebur. Plastik cair disuntik ke dalam rongga cetakan tertutup yang direka dengan tekanan dan kelajuan mesin pengacuan suntikan, dan selepas penyejukan, produk yang diinginkan diperolehi. Kemudian, ...

Maklumat produk

Pencetakan suntikan adalah proses di mana bahan plastik cair dipanaskan dan kemudian menjadi keadaan lebur. Plastik cair disuntik ke dalam rongga cetakan tertutup yang direka dengan tekanan dan kelajuan mesin pengacuan suntikan, dan selepas penyejukan, produk yang diinginkan diperolehi. Kemudian, langkah pengacuan suntikan: bahan pelet plastik ditukar menjadi bahagian plastik terakhir dengan lebur, melepaskan, memegang, menyejukkan, dan sebagainya melalui mesin pengacuan suntikan. Bahan plastik boleh diklasifikasikan kepada ciri-ciri haba resin. Mengikut ciri-ciri resin apabila dipanaskan dan disejukkan oleh plastik, ia terbahagi kepada plastik termoplastik dan termoset.

acuan plastik

Termoplastik dicirikan dengan melembutkan plastik apabila dipanaskan dan aliran likat ketika suhu naik ke nilai tertentu. Apabila suhu diturunkan (biasanya dirujuk sebagai suhu bilik), plastik menjadi keras. Pemanasan boleh melembutkan lagi, mengeras selepas menyejukkan dan boleh diulang sebanyak. Termoplastik biasa ialah: Plastik ABS, polikarbonat (PC), polyoxymethylene (POM), polimetil methacrylate (PMMA / plexiglass), olefin (PE), polistirena (PS), polivinil klorida ABS, , polipropilena (PP), dan polytetrafluoroethylene (PTFE).


ABS adalah pelet dan pelet berwarna gading, dan produknya boleh berwarna-warni dan mempunyai gloss tinggi. Ketumpatan relatif ABS kira-kira 1.05G / CM3, dan kadar penyerapan air adalah rendah. ABS mempunyai sifat ikatan yang baik dengan bahan lain dan mudah dicetak, kot dan kot. Gred tujuan umum bagi pembuatan gear, galas, pemegang, perumah dan komponen mesin, penutup, komputer, perakam tape, televisyen, telefon, dan lain-lain, dan mainan; gred retardant untuk pembuatan komponen elektronik seperti terminal komputer, perumah perkakas dan pelbagai peralatan rumah tangga dan sebagainya.


PC adalah termoplastik bukan kristal dengan sifat fizikal yang baik seperti rintangan haba yang tinggi, ketelusan yang baik, dan kekuatan impak yang tinggi. Digunakan dalam lampu optik, komunikasi, produk perubatan.


POM polyoxymethylene adalah polimer linier tanpa rantai sampingan, ketumpatan tinggi, dan crystallinity yang tinggi, dan mempunyai ciri-ciri komprehensif yang sangat baik. Kekuatan mekanikal yang tinggi dan ketegaran, rintangan keletihan yang tinggi, rintangan rintangan, anti-geseran dan haus, suhu operasi yang luas (-40 ° C ~ 120 ° C), rintangan alkali kimia dan organik, kestabilan dimensi jangka panjang, kestabilan haba yang lebih baik dan rintangan alkali yang lebih kuat daripada homopolimer asetil. Ia sepatutnya sesuai untuk penerbangan, automotif, peralatan ketenteraan dengan ciri-ciri di atas.

Pencetakan suntikan memerlukan lima langkah utama untuk diselesaikan: 1, TEMPERATURE; 2, SPEED; 3, tekanan; 4, POSISI; 5, TIME. Dengan mengawal lima langkah di atas, anda boleh mencipta produk berkualiti. Kualiti produk datang dari butirannya.


Sepasang:tidak Seterusnya:Acuan suntikan plastik

Siasatan