Overlap Muatan Pengangkut Kereta dalam Struktur Kawalan Kenderaan

- Nov 27, 2018-

Keluhan kereta pendawaian mempunyai banyak wayar, dan wayar telah berada dalam pelbagai warna untuk mudah dan pembaikan. Untuk memudahkan pelabelan dalam gambarajah litar, kawasan keratan rentas kerangka yang berkaitan dengan abah-abah kereta juga ditandakan sambil menonton kod warna.


Pengiraan terminal biasa yang berkaitan akan ditangani sama seperti dalam kes khas dari proses sebaris harness. Algoritma bukan sahaja dapat menyelesaikan pengiraan yang berkaitan dengan inline biasa, tetapi juga hubungan inline yang terdiri daripada beberapa inline biasa (atau garis bersendirian), hubungan sebaris dengan garis terlindung dan juga hubungan sebaris di dalam peranti elektrik (Sepertinya sebagai titik dalam model) dan boleh digunakan secara langsung untuk menarik maklumat..


Perlengkapan pengangkut kereta mungkin menjadi badan utama dari litar kenderaan, dan tidak ada litar kereta tanpa menggunakan kabel. Oleh kerana keperluan keselamatan, keselesaan dan kemudahan rakyat, ekonomi, dan pelepasan orang ramai bertambah baik, penggunaan kabel pendawaian otomotif menjadi lebih kompleks. Pada masa ini, bentuk kabel harness pada dasarnya adalah sama seperti kereta mewah mewah atau kereta biasa yang kos efektif, dan ia terdiri daripada wayar, penyambung dan pembalut mp3.


Dengan peningkatan berterusan dari tahap automasi kereta, pelbagai pengawal, sensor, produk tanpa wayar, peralatan instrumentasi paparan dan peranti elektrik lain juga telah meningkat. Untuk memastikan keadaan kerja yang baik produk-produk ini, rawatan asas khas perlu diselesaikan mengikut keperluan sebenar mereka. Meter gabungan biasa enjin dan beg udara sepatutnya dihubungkan oleh kabel tanah berasingan.


Hubungan inline yang sama menyatakan proses reka bentuk proses abah-abah mobil dalam rajah kawat tali, termasuk maklumat topologi, maklumat geometri, dan maklumat fizikal setiap wayar. Maklumat geometri mengungkapkan hubungan kedudukan setiap segmen dalam penanganan dawai yang sebenarnya.


Harness wire dipasang mengenai kereta dan pada umumnya tidak benar-benar mempengaruhi ukuran struktur dari mobil. Oleh itu, hanya tempoh harness wire dan bahan lain yang digunakan untuk memanfaatkan dawai diperlukan, dan juga toleransi dimensi panjang wayar sebenarnya ditentukan. Amerika Syarikat menetapkan toleransi dimensi nominal dari wayar untuk kereta, trak, traktor, treler dan kereta penumpang untuk menghitung dengan tepat di sepanjang setiap wayar dan mengurangkan ralat akumulasi sebenar. Harness wire complexes biasanya dirujuk ke lokasi yang paling siap, memastikan setiap wayar dapat disesuaikan dengan sambungan yang setiap wayar tidak diperpanjang.


Sama ada menggunakan kimpalan ultrasonik atau juga terminal berbentuk U berbentuk sendi sejuk, berhubung dengan keperluan rekabentuk lukisan produk abah-abah kabel, kaedah penebat hubungan juga akan menjadi pelbagai. Secara amnya, paip panas yang mengecilkan dua dinding, pita PVC, pita penebat tahan haus khas, dan lain-lain digunakan. Menganalisis reka bentuk barangan dan reka bentuk pasca proses dari dawai tanah kereta, dan berikan contoh-contoh untuk menggambarkan analisis analogi dari reka bentuk titik sambungan dalaman dari tali pinggang dawai dan titik pameran dari titik asas, mencerminkan pelbagai skim reka bentuk untuk kualiti tinggi produk. Kesan kos yang berbeza.


Struktur mesin pengawal kendaraan sebenarnya dibahagikan kepada: penyesuaian isyarat struktur, fungsi fungsi algoritma kawalan, kaedah pengendalian periferi serta definisi diagnosis kesalahan. Reka bentuk pengawal kenderaan bergantung kepada kerangka bas rangkaian CAN, dan juga berkaitan dengan struktur rangkaian CAN dan perisian yang sebenarnya. Definisi protokol. Setiap komponen menghasilkan dokumen penerangan fungsi yang sepadan.


Dalam usaha untuk memastikan standard dan kebolehpercayaan dari memanfaatkan dawai, pembangunan dari sistem pengesanan kawat wayar automotif merangkumi kepentingan yang sangat penting. Pada masa yang ada, sistem pengesanan kawat wayar secara bebas yang dihasilkan oleh medan kereta domestik terus pada asasnya kosong. Berdasarkan analisis dari keadaan sebenar masalah pengiktirafan kawat wayar, konsep pengesanan dan kaedah pengangkatan kawat wayar dicadangkan, bersama-sama dengan sistem pengesanan kecanggihan komputer dicipta dengan menggabungkan mikrokomputer dan juga mikrokomputer cip tunggal.


Sepasang:Meningkatkan Keperluan Permohonan Barangan Abah Wire Untuk Teknologi Sambungan Seterusnya:Tepat Apa Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penuaan Kabel