Proses Pembuatan Muatan Wayarung Automotif

- Dec 20, 2018-

Satu: pelucutan. Ketepatan pelucutan dikaitkan secara langsung dengan keseluruhan jadual pengeluaran. Sebaik sahaja kesilapan berlaku, terutamanya jika saiz permulaan adalah pendek atau panjang, ia akan membawa kepada kerja semula semua stesen, yang akan mengambil usaha dan masa untuk menjejaskan kecekapan pengeluaran. Oleh itu, apabila melicinkan wayar, penting untuk menentukan dimensi pembuka dawai dan berapa besar kepala pelucutan mengikut keperluan lukisan bersamaan dengan terminal untuk menjadi mogok .

  

Dua: proses crimping. Tentukan parameter crimping berdasarkan jenis terminal yang diperlukan melalui lukisan, dan buat manual prosedur crimping. Untuk keperluan khas, tunjukkan dan melatih pengendali mengenai dokumentasi proses. Sebagai contoh, sesetengah wayar perlu memberi makan sarung sebelum mereka boleh dikepang. Ia perlu dipasang semula selepas itu dikembalikan dari stesen yang dipasang sebelum itu. Juga, crimping jenis tusukan berjalan pada alat krim khas. Teknik crimping mempunyai kualiti hubungan elektrik yang baik. Dan pastikan untuk menguji nilai tegangan dari terminal. Jika ketegangan itu tidak terpulang kepada keperluan, krim mati mesti diselaraskan semula.

  

Tiga: Pra-dipasang. Pertama sekali, manual operasi proses pemasangan mestilah disusun. Untuk meningkatkan kecekapan pemasangan, pengkabelan pendawaian kompleks perlu dilengkapi dengan stesen kereta api pra-pemasangan. Keterbacaan prosedur pra-pemasangan secara langsung mempengaruhi kecekapan dari jumlah pemasangan dan mencerminkan tahap teknikal seorang tukang. Sekiranya pemasangan utama pemasangan terlalu kecil atau pun jalur wayar dipasang sebenarnya tidak masuk akal, beban kerja keseluruhan anggota pemasangan akan dinaikkan, dan kelajuan garisan pemasangan akan diperlahankan. Oleh itu, kakitangan proses harus sering berada di tempat untuk diringkaskan.

  

4: proses pemasangan. Ia boleh diprogramkan berdasarkan papan pemasangan yang dirancang oleh jabatan pembangunan barangan, peralatan perkakas reka bentuk, saiz kotak bahan dan melampirkan jumlah semua sarung dan aksesori pemasangan ke kotak bahan untuk meningkatkan kecekapan penubuhan. Menyusun kandungan perhimpunan dan keperluan setiap stesen, mengimbangi keseluruhan stesen pemasangan untuk mengelakkan situasi di mana beban kerja terlalu besar dan menurunkan kelajuan keseluruhan talian perhimpunan. Untuk mengimbangi stesen kerja, tukang itu mesti menyesuaikan proses pemasangan pada bila-bila masa dengan membiasakan dirinya dengan setiap operasi dan mengukur jam operasi di tapak.

  

Pengeluaran harness Wire pada dasarnya dibahagikan kepada dua kaedah: tekanan selesai (crimping) dan bentuk . Tidak ada tempat yang paling besar, ia perlu dibuat berdasarkan keperluan ciri-ciri fungsian dari kawat tali. Dan mesti memeriksa sepenuhnya barang-barang, menguji kesinambungan dawai, rintangan, voltan, dll, untuk menjamin hasil produk, untuk mengelakkan produk yang cacat dari memasuki pasaran.


Sepasang:Penyelesaian Perlindungan Litar Automotif Penjimatan Tenaga dan Mesra Seterusnya:Susun Abah Wire Berdasarkan Piawaian Khusus Diagram Kawat Wire.