Meningkatkan Keperluan Permohonan Barangan Abah Wire Untuk Teknologi Sambungan

- Nov 26, 2018-

Memandangkan apa yang diperlukan aplikasi hari ini terus bertambah baik, mereka berada di atas kabel. Keperluan juga secara perlahan menghampiri had pendawaian, oleh itu ujian ketepatan peralatan ujian menjadi lebih penting. Peralatan ujian yang tidak tepat atau tidak praktikal boleh menyebabkan kerosakan yang serius ke atas operasi tetap keseluruhan sistem di kemudian hari.


Reka bentuk proses produk harness wire boleh menjadi input dan output dari produk. Pelan keseluruhan reka bentuk dibuat sekitar kualiti, kos dan kebolehoperasian, yang terakhir tetapi paling tidak memenuhi pelbagai keperluan ciri-ciri item, dan pada masa yang sama mengawal kos pembuatan. Sebaik sahaja reka bentuk proses dibuka, mula-mula berfikir tentang kualiti produk, pastikan kedudukan bersama tidak bertindih, tetapi besar, tidak direka bentuk mengenai cawangan; kedua, pertimbangkan pengoperasian dari pekerja, meminimalkan kesulitan yang berkaitan dengan pekerjaan; akhirnya, mengikut prinsip sebenar besi berdekatan, Cuba untuk menyelamatkan wayar. Tentukan kedudukan dari titik crimping berpusat di dalam penyambungan wayar dari wayar tanah, mod sambungan berpusat dari titik sambungan dalaman, dan tentukan keperluan teknikal. Disebabkan oleh pelbagai kedudukan, saiz, ciri-ciri elektrik, lokasi dan bilangan titik pembumian dalam pelbagai jenis kabel pendawaian kereta, sambungan dalaman dari kabel asas adalah pelbagai.


Dengan peningkatan daripada fungsi kereta, penggunaan teknologi kawalan elektronik yang biasa, ditambah dengan peningkatan keperluan untuk keselamatan, keselesaan dan iklim ekonomi kereta, semakin banyak peralatan elektrik dan ciri-ciri elektrik pada kereta; Terdapat semakin banyak komponen elektrik dan lebih banyak lagi wayar; pengangkut kabel yang menghubungkan komponen elektrik yang berbeza menjadi lebih rumit dan pengangkut kabel dari kereta menjadi lebih tebal dan lebih berat. Oleh itu, kereta canggih telah melancarkan konfigurasi bas menggunakan teknik multipleks.


Alat-alat ini mesti siap sepenuhnya, dan kakitangan pembinaan harus tahu mengenai penggunaan, pemeriksaan dan langkah berjaga-jaga terhadap pelbagai alat. Sediakan bekalan penyusutan haba dan bahan penyokong yang diperlukan, periksa jika bahan-bahan tersebut memenuhi syarat, dan tentukan jenis bahan penyusutan haba yang digunakan mengikut struktur dan spesifikasi kawat tali. Tapak pembinaan perlu disimpan bersih dan kering, dan langkah-langkah teknikal keselamatan perlu diambil semasa menggunakan penyembur. Kualiti tali pinggang kimpalan yang lurus menjejaskan kehidupan perkhidmatan dari penyambung dan operasi yang selamat dari memanfaatkan dawai.


Diisi dengan retardants api anorganik, kekuatan mekanikal serta pemanjangan pada rehat adalah jauh lebih buruk daripada bekalan pelindung polyolefin tahan api bukan api. Bahan pelindung poliolefin api mempunyai kekuatan mekanikal yang rendah, dan juga bahan pelindung poliolefin tahan api yang biasa digunakan dengan indeks oksigen 25 - 28. Kesan kalis api adalah berkualiti rendah, dan ia hanya sesuai untuk aplikasi di mana suhu sebenarnya adalah rendah, pergerakan atau lenturan adalah sesuai, dan keperluan retardancy api tidak terlalu tinggi, dan ia tidak sesuai untuk aplikasi dalam pengkelasan kawat digital yang memerlukan ketahanan api yang tinggi. Bahan pelindung polyolefin tahan api halogen bebas yang rendah mempunyai kebocoran api yang lebih baik serta karbohidrat semasa pembakaran, dan akan berfungsi untuk digunakan dalam satu ikatan kolum elektron yang mempunyai halogen yang rendah, asap berkurangan dan keperluan retardansi api yang tinggi.


Apabila dawai itu dipisahkan dalam alat pemasang wayar dan disambungkan ke peralatan elektrik sebenar, jika arus yang diberi nilai dari peralatan elektrik adalah kecil, bahagian silang juga perlu kecil. Pada masa ini, ia terutamanya dipertimbangkan jika wayar boleh menahan getaran dari kenderaan semasa prosedur memandu. mungkin.


Ia menyedari pengkomputeran dan penyeragaman dari reka bentuk kad proses pengangkut kawat wayar di dalam rantaian bekalan automotif dalam persekitaran rangkaian yang terdesentralisasi sebenar, dan secara berkesan dapat menguruskan pelbagai maklumat grafik proses dan dengan cepat dan tepat diambil, dengan itu mengurangkan intensiti buruh dari kakitangan proses dan mempersingkat prosedur. Kitaran reka bentuk, mengangkat keberkesanan dan kualiti gaya proses , dan meningkatkan daya saing yang berkaitan dengan perusahaan.


Sebaliknya, model push memerlukan pemaju untuk membuat kod yang disambungkan ke pangkalan data, melaksanakan arahan SQL untuk menghasilkan rekod atau dataset yang sepadan dengan medan dalam laporan, dan lulus objek ke arah laporan. Kaedah ini boleh berkongsi bon dalam permohonan itu dan menapis maklumat sebelum menerima data.


Pada masa ini, sistem pengesanan yang diterima pakai melalui pengeluar keluaran kawat kereta domestik hanya boleh menyiapkan pengesanan yang berkaitan dengan kesinambungan kawat kabel , dan tidak mempunyai akses kepada fungsi pengiktirafan kuantitatif impedansi wayar harness. Banyak kabel memanfaatkan yang lulus ujian di kilang itu rosak apabila digunakan untuk beberapa waktu. Punca masalahnya adalah bagaimana impedans kabel memanfaatkan tidak memenuhi keperluan teknikal, dan memanfaatkan dawai dipanaskan atau dibakar untuk jangka masa yang lama.


Sepasang:Pertimbangkan Beberapa Langkah Waspada Untuk Wire Harness Running? Seterusnya:Overlap Muatan Pengangkut Kereta dalam Struktur Kawalan Kenderaan